El 26 de juliol, coincidint amb la festivitat de Santa Anna i Sant Joaquim, celebrem a molts països d'Europa el Dia de l'Àvia i de l'Avi. Des de FATEC (Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya), ens volem sumar a aquesta diada amb un sentit homenatge i agraïment a totes les àvies i avis que, amb dedicació, amor i generositat, contribueixen cada dia al benestar de les seves famílies i, especialment, dels seus nets i netes.
El passat 6 de juny, es va celebrar la II Jornada d'Atenció Domiciliària, organitzada per la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC), sota el lema "El món canvia. Els domicilis també?". Aquesta trobada ha permès reflexionar i debatre sobre les noves necessitats de salut a la llar, els rols emergents dels professionals sanitaris i la incorporació de la tecnologia en l'atenció domiciliària.
Durant els dies 7,8 i 9 de maig s'ha celebrat a La Farga de l'Hospitalet el Saló FiraGran com un espai de trobada de les persones grans amb propostes per promoure l'envelliment actiu i demostrar que la generació de persones grans d'avui dia és la més activa, diversa, formada i conscient de la història.
Aquest 6 de maig s'ha celebrat el "1è Fòrum Construint un envelliment Participatiu i Ètic" del Barcelona Aging and Longevity Lab (BALL) en l'Auditori del nou edifici de Recerca del Vall d'Hebron Institute of Research (VHIR), amb l'objectiu de donar a conèixer aquest projecte com un ecosistema d'innovació obert i creat per desenvolupar solucions innovadores per a un envelliment actiu i saludable.
El 10 d'abril s'ha dut a terme la presentació oficial de FATEC al Baix Penedès, en un acte significatiu en el Monestir de Santa Oliva, on hi han participat representant dels Casals així com regidors i regidores dels ajuntaments de la Comarca .
El passat 10 d'abril Josep Carné, President de FATEC, (Federació d'Associacions de Persones Grans de Catalunya), acompanyat dels membres de l'entitat Delfí Cosialls, Carmen Campmajor i Chón González Mestre s'han reunit amb els membres de la Junta Directiva d'ACEBAS (Associació Catalana d'Entitats de Base Associativa).
El president de la FATEC, Josep Carné, explica que la síndrome de la fragilitat pot provocar problemes de salut entre la gent gran i que es pot combatre amb exercici i bona alimentació
Aquest mati a la seu de FATEC, en Josep Carné, President de FATEC, en Ramon Tubella, Vicepresident de FATEC i els membres de la Junta Chón González i Miguel Ángel Ramírez han mantingut una reunió de primer contacte amb la Dra. Anna Falcó Pegueroles Directora de la Càtedra de Salut Espiritual i Humanització de la Facultat d'Infermeria de la Universitat de Barcelona i amb el Dr. Jaume Duran Navarro Director general de la Fundació Sanitària Mollet, entitat patrona de la càtedra amb una trajectòria consolidada en l'atenció de la salut espiritual i ACP, alhora que vocal de la mateixa.
El president de la FATEC, Josep Carné, dona dades del nombre de persones grans que viuen soles a Barcelona i explica al 'betevé directe' com treballar en programes de prevenció, tanmateix, analitza en la secció quinzenal de gent gran del betevé directe el problema de la soledat no volguda. Carné alerta que té conseqüències potencialment greus tant en la salut física com en la mental, ja que la soledat pot ser el desencadenant d'una depressió i de malalties cognitives. La FATEC fa anys que treballa en un programa per prevenir la soledat abans de que es faci crònica entre les persones grans.
Veure l'entrevista a:
L'Associació Catalana El Moviment Es Vida de Argentona, ha preparat la presentació del Projecte Prevenim la Soledat, on s'exposaran les línies i actuació per continuar a la vil·la d'Argentona
El president de la FATEC, Josep Carné, a Betevé remarca que un envelliment actiu i saludable passa per una bona nutrició adaptada sempre a les característiques de cada persona, explica al betevé directe que l'entitat busca potenciar l'envelliment actiu i saludable a través "també d'una bona alimentació i una nutrició adequada". "La gent gran ha de menjar bé per tenir una vida sana, però sempre una alimentació adaptada a les característiques de cada persona", puntualitza Carné.