NUreport page header

L’edat és una de les primeres coses que notem sobre altres persones.  L’edatisme sorgeix quan l’edat s’utilitza per classificar i dividir les persones de maneres que condueixen a danys, desavantatges i injustícies i erosionen la solidaritat entre generacions.

L’ edatisme adopta diferents formes al llarg del curs de la vida. Un adolescent, per exemple, podria ser ridiculitzat per haver iniciat un moviment polític; a la gent gran i als més joves se’ls pot negar una feina a causa de la seva edat.

Els estats membres de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeixen que l’edatisme perjudica la nostra salut i benestar i és una barrera important per adoptar polítiques eficaces. Per tant creuen oportú establir  una estratègia i un pla d’acció mundial sobre envelliment i salut a través del decenni de l'envelliment saludable: 2021-2030.

El passat 18 de març  l’Organització Mundial de la Salut, i altres organitzacions de l'ONU, van emetre un Informe Mundial sobre l’Edatisme: Un mon per a totes les edats (sigui gent gran, gent jove o adolescents). Adjuntem una presentació resumida molt curta i clara en castellà.

Per a nosaltres hi ha tres idees clau:

  • L'edatisme es com Pensem (estereotips), com Sentim (prejudicis) i com actuem (discriminació) vers els altres persones o cap a nosaltres mateixos.
  • L'edatisme es superposa amb altres formes de discriminació com es per gènere, raça i discapacitat.
  • Hi ha tres estratègies per combatre l'edatisme, totes complementaries: Establir polítiques i legislació, desenvolupar activitats educatives i fer Intervencions Inter-generacionals.

 

Podeu veure l’informe en l’enllaç adjunt aquí