“Com ha de ser la residència en la que m'agradaria anar a viure?”
Mercè Mas Quintana, Mercè Pérez Salanova i Gabriela D. Valle Gómez
Federació d’Associacions de Gent Gran de Catalunya i Institut Català de l’Envelliment- Universitat Autònoma de Barcelona
Introducció
En anar envellint es possible que l'evolució de les nostres condicions i circumstàncies faci que no sigui possible complir el desig de seguir vivint en el domicili habitual i nosaltres ens plantegem -o ho facin els nostres familiars- la conveniència d'anar a viure a una residència.
Arribat aquest moment voldríem tenir instruments que ens ajudin a valorar les diverses possibilitats existents i diferenciar entre elles. Instruments que ens orientin sobre quines són les característiques de l'estructura i del funcionament d'un centre residencial que ens permeten seguir "vivint" la nostra vida.
Metodologia i activitats
Determinació de pautes i concreció dels aspectes rellevants a anotar.
Realització de visites per un Equip de voluntaris grans que recullen la informació
a través de la observació i l’entrevista efectuada amb la Direcció (explicació del funcionament i objectius i proporciona documentació diversa)..
Confecció d’una fitxa per cada residència que s’enviarà a la direcció per la seva aprovació.
Elaboració del llistat d’aspectes positius a partir de les dades observades en les diferents residències.
Resultats
L’any 2011, durant la prova pilot, hem visitat 10 residències. Actualment el projecte s’està desenvolupant a Barcelona i a dues comarques -la Garrotxa
i el Ripollès- i la intenció és estendre’l per tot Catalunya.
El llistat d’aspectes positius recull indicacions en 6 apartats, a continuació en mostrem algunes:
Conclusions
- Es posa de manifest que la gent gran s’interessa per participar en un projecte d’aquest tipus i que els professionals valoren molt positivament el mètode i els resultats. Uns i altres confluïm en l’interès per l’Atenció centrada en la persona i valorem que el projecte pot contribuir a minorar la visió estereotipada de les residències.
- El projecte mostra una via d’aportacions de la gent gran en la definició dels serveis. Aquesta forma de participació arrelada en el territori pot col·laborar en la creació o l’augment d’interaccions i lligams entre les residències i la comunitat.
- Som conscients que molts dels aspectes importants per a nosaltres, poden ser irrellevants per altres grups d’edat, que mai se’ls hagin plantejat o desconeguin la nostra valoració. Per això, aquest projecte cerca que es conegui el model de residència al qual acceptaríem anar a viure per desenvolupar-hi un envelliment actiu d'acord amb el nostre possible nivell de dependència