soledat 1 soledat 2
 

 

El passat 16 de febrer dos voluntaris del Projecte de Prevenció de la Soledat de FATEC van fer una xerrada sobre aquest tema al Casal Calassanç del barri del Guinardó de Barcelona.

La sessió va constar d’una exposició i un col·loqui posterior sobre l’abast i els efectes perjudicials de la soledat no volguda en les persones grans, així com sobre les eines i les estratègies de què disposen per afrontar-la. El públic assistent va poder compartir les seves experiències i inquietuds sobre el fenomen que més afecta el col·lectiu de la gent gran actualment, ja que, segons les enquestes consultades, més del 68€% de les persones amb més de 65 se senten soles o estan en risc d’aïllament.

Les intervencions que van tenir lloc van versar sobre l’efecte negatiu de la soledat i sobre la influència de l’actitud personal per enfrontar-s’hi i van mostrar unanimitat a l’hora de qualificar com a molt perjudicial l’efecte de la Covid, amb especial èmfasi en l’allunyament de la família que ha comportat. També van destacar l’augment de l’angoixa i del sentiment de pèrdua que ha provocat el tancament de casals i van manifestar el seu disgust per la manca d’atenció que se li ha donat a aquest fet als mitjans de comunicació.

Com a conclusió, va ser un debat enriquidor ja que es van recollir diverses propostes per millorar la situació de soledat de la gent gran: fomentar l’entusiasme personal amb un programa d’acció diària, acostar-se amb empatia a les persones soles, treballar a favor del seu empoderament, combatre l’edatisme des de les escoles ensenyant el procés de l’envelliment i adequar els espais públics a les necessitats de la gent gran.